EPC

Wanneer een EPC nodig?

Zowel bij verkoop of verhuur van woningen als bij nieuwbouw dient men te beschikken over een energieprestatiecertificaat. Bij nieuwbouw volgt dit automatisch uit de EPB-verslaggeving.

Bij verkoop en verhuur dient de eigenaar een EPC te laten opmaken vóór de woning te koop of te huur aangeboden wordt.

Wil je weten in welke gevallen je wel of niet een EPC nodig hebt, check dan zeker de EPC Wegwijzer van het VEKA.

Hoe gaan we te werk?

Indien u na een vrijblijvende prijsvraag akkoord bent, nemen wij telefonisch contact op met u om een afspraak vast te leggen. Tijdens dit plaatsbezoek is het steeds interessant om zoveel mogelijk bewijsstukken voor te leggen (bv. plannen van de woning, facturen van nieuwe ramen of nieuw geplaatste isolatie, foto’s van renovatiewerken, …).

We verzamelen alle invoergegevens, die noodzakelijk zijn voor het berekenen van het energieverbruik en het energieprestatiecertificaat (EPC-attest) tijdens het plaatsbezoek. Bij de inspectie wordt het volume van het gebouw opgemeten, evenals de afmetingen van alle ramen en deuren. De opbouw van de wanden, vloeren en het dak wordt bepaald.

Om het globale energieverbruik van de woning te kunnen bepalen, wordt er een inventarisatie opgemaakt van alle technieken, namelijk de verwarmingsinstallatie, de warmwaterproductie, ventilatie en hernieuwbare energie.

Afhankelijk van het type woning neemt de opmeting en vaststellingen ongeveer 1 uur tot anderhalf uur in beslag. Deze inspecties worden doorgaans uitgevoerd op een weekavond.

Na het plaatsbezoek wordt er een 3D-model van de wooneenheid opgesteld en worden alle geldige gegevens ingevuld in de Energieprestatiedatabank van de Vlaamse Overheid (Vlaams Energie en Klimaat Agentschap) en wordt het certificaat (EPC) gegenereerd. Na ondertekening door de energiedeskundige wordt dit u toegezonden per mail, samen met de bijhorende factuur.

Meer info?

Aarzel niet om ons te contacteren.